Tweede editie ‘Maai Mei Niet’ was groot succes

08 juni 2022

Tweede editie ‘Maai Mei Niet’ was groot succes

Met 9.200 geregistreerde deelnemers en 208.451 bloemen geteld in 2.465 tuinen, goed voor een Nationale Nectarscore van 17 miljoen bijen, was de tweede editie van Maai Mei Niet een groot succes. Ook 105 gemeenten, of één derde van de Vlaamse gemeenten namen deel (tegenover 60 vorig jaar) en riepen hun inwoners op om de oproep van Knack, samen met HOGENT, KU Leuven, Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt en het Ministerie voor Natuur te beantwoorden en in mei hun gras niet te maaien.

Voor het tweede jaar op rij riep Knack samen met HOGENT, KU Leuven, Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur iedereen op in de maand mei hun gras niet te maaien. Met ruim de helft meer geregistreerde deelnemers dan vorig jaar was Maai Mei Niet 2022 een groot succes. In 2.465 tuinen werden ook bloemen geteld tijdens de bloementelweek van 27 mei tot 2 juni. De meest getelde bloem was net als vorig jaar madelief (67.921). De nectarkampioen was, eveneens net als vorig jaar, de paardenbloem (dagelijkse productie van 11,87 mg nectarsuiker per dag per m2). In deze tweede editie ging alles omhoog. Meer deelnemers (privétuinen en lokale overheden) en er werd in meer tuinen geteld. Dat leverde dus ook meer bloemen op, en een hogere Nationale Nectarscore: 17 miljoen bijen versus 14 miljoen vorig jaar aten elke dag van de geregistreerde Maai Mei Niet-gazons.

Dat de Nationale Nectarscore hoger ligt dan vorig jaar, ligt aan het hoger aantal deelnemers én aan de hogere gemiddelde nectarproductie per tuin. Die laatste ging met 50 procent omhoog: van 31 mg nectarsuiker per m² naar 47 mg per m². Dat is te danken aan het warme weer in de lentemaanden. Soorten met een hoge nectarproductie, zoals witte klaver en gewoon biggenkruid, werden dit jaar wel massaal geteld.

Simon Demeulemeester: “Maai Mei Niet bewijst zich ook dit jaar als een succesvolle bewustmakingscampagne die een duurzame omslag bevordert. Wie vorig jaar een gans gazon liet groeien, botste in juni op een onbeheersbare grasmat. Door vanaf dit jaar een kleiner stuk niet te maaien, maar dat wel het hele jaar vol te houden, zorg je voor een duurzamer effect waar de bestuivers veel meer aan hebben. Een rondvraag leert dat de gemeenten de symbolische deelname van vorig jaar hebben gebruikt om doordachtere maaiplannen op te stellen. Meer op maat, minder gefocust op kort gazon en meer op een biodivers beheer. Dat is erg goed nieuws voor onze biodiversiteit.”

CONTACT

Contacteer onze experten voor vragen over de nectarscore:
Knack: Simon Demeulemeester - simon.demeulemeester@knack.be
KU Leuven: Koenraad Van Meerbeek – koenraad.vanmeerbeek@kuleuven.be
 
Vragen over de campagne:
Sophie Docx, Brand Manager Knack – sophie.docx@roularta.be

Bert Bultinck Niels Famaey
Hoofdredacteur Knack
bert.bultinck@knack.be
Uitgever Knack
niels.famaey@roularta.be